Tvangstiltak er handling mot en person på tvers av dennes vilje.

Krav til lovhjemmel

All bruk av tvang forutsetter hjemmel i lov. Det innebærer at det må fremgå av loven i hvilke situasjoner man har adgang til å benytte tvang, hvem som kan utøve tvang, og hva den kan gå ut på. Beslutning om å bruke tvang forutsetter også at man følger bestemte prosedyrer for å sikre den som utsettes for tvangstiltak, mot overgrep. Prosedyrene som skal brukes i forbindelse med de enkelte tvangstiltakene, fremgår av de lovene som gir adgang til å benytte tvang.

Tvang i lovgivningen

I medisinsk behandling er det særlig innen psykiatrien at man har adgang til å bruke tvang. Mulige tvangstiltak er knyttet til poliklinikk, innleggelse i sykehus, tilbakeholdelse og ettervern etter innleggelse. Under oppholdet i sykehus kan man for eksempel benytte tvungen medisinering, mekaniske tvangsmidler og isolat. Bruken av tvang i det psykiske helsevernet er nærmere regulert i psykisk helsevernloven og i forskrifter om adgang til bruk av tvangsmidler som er gitt med hjemmel i loven.

Tvangstiltak kan også brukes i samband med smittevern, og følger da reglene i smittevernloven. Videre er det tvangsregler i helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9 som regulerer bruk av tvang og makt overfor enkeltpersoner med psykisk utviklingshemning. I samme lovs kapittel 10 er det lovregulert tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige. I pasient- og brukerrettighetsloven følger det regler om helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelpen i kapittel 4A.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg