Tungmetallene i periodesystemet

Tungmetaller er metaller som veier mer enn 5 gram per kubikkcentimeter (cm3). Blant disse er kadmium, bly og kvikksølv som er forurensende og som kan gi helseskader.

Kadmium

Kadmium (Cd) forekommer i naturen sammen med sink, og brukes i industrien blant annet til sveising og lodding. Oppladbare nikkel-kadmiumbatterier som brukes i mobiltelefoner, verktøy og leker, er en viktig forurensningskilde. Kadmium tas lett opp i planter og kan nå kornet via kunstgjødsel. Tobakksrøyking er også en eksponeringskilde for kadmium. Utskillingen fra kroppen er langsom. Kadmium kan lagres i lever og nyrer og gi skade i disse organene. Andre helseskader er osteoporose (benskjørhet) og deformering av skjelettet.

Bly

Bly (Pb) finnes ikke i naturen i metallisk tilstand, men som malm bundet til andre stoffer, for eksempel PbS (blyglans/galenitt). Slike forbindelser brukes mye i industrien, og de kan transporteres over lange avstander med regnvann. For den vanlige befolkning skjer blyeksponering mest via maten. Det kan gi både akutte og kroniske symptomer på forgiftning (se blyforgiftning).

Kvikksølv

Kvikksølv (Hg) er flytende ved romtemperatur. Det forekommer naturlig overalt, i små konsentrasjoner. Uorganiske og organiske kvikksølvforbindelser som kommer inn i næringskjeder, kan omdannes av mikroorganismer til alkylkvikksølvforbindelser. Det kan skje på bunnen av innsjøer og fjorder og i jord, særlig ved lav pH. Metylkvikksølv hoper seg opp i celler og vev. De største konsentrasjonene er funnet i rovfisk, for eksempel gjedde.

Kvikksølv brukes i industrien blant annet til klorproduksjon og finnes i kloakk og avløpsvann fra slik industri. En annen kilde er utslipp av amalgam fra tannlegekontorer. Tannleger er pålagt å samle opp kvikksølvholdige amalgamrester.

Kvikksølvdamp og organiske kvikksølvforbindelser er meget giftige. De kan gi blodmangel, fordøyelsesplager og avmagring samt forstyrrelser i hjernen, i lever og nyrer. Kvikksølv kan bli gradvis frigjort fra amalgamtannfyllinger og bli deponert i hjernen og nyrene til pasientene. Av denne grunn anbefaler helsemyndighetene bruk av andre fyllingsmaterialer enn amalgam.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg