Tunbalderbrå fra Tåsen i Oslo.

Tunbalderbrå er en ettårig planteart i kurvplantefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lepidotheca suaveolens
Beskrevet av
(Pursh) Nutt.
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko

Den blir 5–30 centimeter høy og er tettbladet, med kortstilkede kurver. Kurvene har gule skivekroner, men mangler de hvite randkronene som vanlig balderbrå har.

Tunbalderbrå stammer fra Øst-Asia, men har blitt en kosmopolitisk plante. Den ble innført til den botaniske hagenTøyen i Oslo cirka 1850, men har spredt seg derfra og finnes nå over hele landet. Planten vokser på tun, i hager, parker, planteskoler og i all slags åker.

Tunbalderbrå kan være et særlig brysomt sommerettårig ugress i grønnsakkulturer fordi den spirer gjennom hele vekstsesongen. Den er relativt lett å bekjempe med hakking og radrensing. Flere kjemiske ugressmidler er også effektive.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lepidotheca suaveolens
Tidligere vitenskapelig navn
Santolina suaveolens Pursh, Chamomilla suaveolens (Pursh) Rydb., Matricaria discoidea DC., Matricaria matricarioides (Less.) Porter, Matricaria suaveolens (Pursh) Buchenau
Artsdatabanken-ID
100727
GBIF-ID
5391095

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg