tryneflaggermus

Legg merke til rynkene på leppene og den lange, frie halen som henger ned under fingrene til personen (Australia)
Chaerephron jabensis

Artikkelstart

Tryneflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det er en stor familie med 122 arter i 17 slekter, som er utbredt over nesten hele verden. De danner ofte enorme kolonier, som spiser store mengder skadeinsekter. Familienavnet stammer fra "moloss", som betyr "vokterhund".

Faktaboks

Også kjent som

familien Molossidae

Beskrivelse

Tryneflaggermus er stor turistattraksjon under Congress Avenue Bridge, Austin, Texas
Tadarida brasiliensis

Disse flaggermusene kalles også for "free-tailed bats", fordi halen er lang og stikker godt ut av halehuden. Den ligner dermed på en musehale. Et annet navn som har vært mye brukt er bulldogflaggermus, fordi de har hengende overlepper, men dette har også vært brukt om arter i en annen familie. Et tredje navn, oversatt fra engelsk, er rynkeleppeflaggermus, fordi de har folder på overleppen.

Kroppslengden varierer fra 40 til 130 mm, halelengden fra 14 til 80 mm, og vekta er mellom 8 og 180 g. Pelsen er kort og fløyelsmyk, fargen går i brunt, grått og svart. To arter er omtrent nakne, de mangler pels. Hodet og snuten er oftest ganske brede, øynene små. Hos flere arter som holder til i smale sprekker er kraniet temmelig flatt. Ørene er ofte ganske tykke, hos mange arter er de brede og retta framover.

Levevis

De har tilhold i spalter under brua

Tadarida brasiliensis

Tryneflaggermus er raske flygere med lange, smale vinger. De jakter insekter i åpent luftrom, til dels høyt over bakken. Tryneflaggermus holder til i mange forskjellige typer av skjulesteder, mange i grotter og gruveganger. De kan også bruke trehull, fjellsprekker, bygninger og hull under bakken. De liker seg der temperaturen er høy. I flere land hentes store mengder lort (guano) ut av grotter med store kolonier, den er veldig god gjødsel.

Tryneflaggermus ser ikke ut til å bruke dyp dvale, men noen arter kan bruke kortvarig, lett dvale. Hunnen får vanligvis kun én unge i kullet, enkelte arter kan få to unger. Det er mulig at enkelte arter kan få to kull i året. Koloniene kan være ganske støyende, med mange sosiale lyder.

"Brasilmolossen" Tadarida brasiliensis danner enorme kolonier i flere grotter i USA, den største i Bracken Cave (Texas) er på 4 millioner flaggermus (anslagene varierer mellom 4 og 20 millioner). Disse har stor økonomisk betydning, fordi de spiser enorme mengder insekter som er skadedyr for landbruket, særlig møll og biller. Det er beregna at det finnes 100 millioner av denne arten i det sentrale Texas om sommeren, disse spiser hver natt 1 000 tonn insekter. De flyr ofte høyt over bakken, i opptil 3 000 meters høyde. Dette er en av flere trekkende arter, de aller fleste trekker sørover om vinteren. Flere kolonier er store turistattraksjoner, f.eks. den som holder til under brua Congress Avenue Bridge i Austin (Texas).

Utbredelse

Når to millioner tryneflaggermus flyr ut av denne grotta i Thailand, danner de en buktende elv på himmelen.
Tadarida plicata

Tryneflaggermus har vid utbredelse og finnes på alle kontinenter unntatt Antarktis. De lever både i tropiske og tempererte strøk. Hele 11 arter er trua av utryddelse (IUCN): 5 EN, 6 VU. Én art, Tadarida teniotis, finnes i det sørlige Europa. Om vinteren går den i dvale i fjellsprekker, men kan komme ut og jakte i mildværsperioder.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg