Tryneflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det er en stor familie med 117 arter i 16 slekter, som er utbredt over nesten hele verden. De danner ofte enorme kolonier, som spiser store mengder skadeinsekter. Familienavnet stammer fra "moloss", som betyr "vokterhund".

Disse flaggermusene kalles også for "free-tailed bats", fordi halen er lang og stikker godt ut av halehuden. Den ligner dermed på en musehale. Et annet navn som har vært mye brukt er bulldogflaggermus, fordi de har hengende overlepper, men dette har også vært brukt om arter i en annen familie. Et tredje navn, oversatt fra engelsk, er rynkeleppeflaggermus, fordi de har folder på overleppen.

Kroppslengden varierer fra 40 til 130 mm, halelengden fra 14 til 80 mm, og vekta er mellom 8 og 180 g. Pelsen er kort og fløyelsmyk, fargen går i brunt, grått og svart. To arter er omtrent nakne, de mangler pels. Hodet og snuten er oftest ganske brede, øynene små. Hos flere arter som holder til i smale sprekker er kraniet temmelig flatt. Ørene er ofte ganske tykke, hos mange arter er de brede og retta framover.

Tryneflaggermus er raske flygere med lange, smale vinger. De jakter insekter i åpent luftrom, til dels høyt over bakken. Tryneflaggermus holder til i mange forskjellige typer av skjulesteder, mange i grotter og gruveganger. De kan også bruke trehull, fjellsprekker, bygninger og hull under bakken. De liker seg der temperaturen er høy. I flere land hentes store mengder lort (guano) ut av grotter med store kolonier, den er veldig god gjødsel. Tryneflaggermus ser ikke ut til å bruke dyp dvale, men noen arter kan bruke kortvarig, lett dvale. Hunnen får vanligvis kun én unge i kullet, enkelte arter kan få to unger. Det er mulig at enkelte arter kan få to kull i året.

"Brasilmolossen" Tadarida brasiliensis danner enorme kolonier i flere grotter i USA, den største i Bracken Cave (Texas) er på 4 millioner flaggermus (anslagene varierer mellom 4 og 20 millioner). Disse har stor økonomisk betydning, fordi de spiser enorme mengder insekter som er skadedyr for landbruket, særlig møll og biller. Det er beregna at det finnes 100 millioner av denne arten i det sentrale Texas om sommeren, disse spiser hver natt 1 000 tonn insekter. De flyr ofte høyt over bakken, i opptil 3 000 m høyde. Dette er en av flere trekkende arter, de aller fleste trekker sørover om vinteren. Flere kolonier er store turistattraksjoner, f.eks. den som holder til under brua Congress Avenue Bridge i Austin (Texas).

Tryneflaggermus har vid utbredelse og finnes på alle kontinenter unntatt Antarktis. De lever både i tropiske og tempererte strøk. Hele 11 arter er trua av utryddelse: 5 EN, 6 VU. Én art, Tadarida teniotis, finnes i det sørlige Europa. Om vinteren går den i dvale i fjellsprekker, men kan komme ut og jakte i mildværsperioder.

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.