truckerstikk

Truckførerstikket brukes til å stramme et tau ekstra hardt

Artikkelstart

Truckerstikk er en knute i bindefamilien. Det er en spesiell knute ved at den viktigste funksjonen er å skape kraftforsterkning, slik at man kan binde noe særlig godt fast.

Faktaboks

Også kjent som

vognkjørerstikk, truckførerstikk

engelsk: Truckers Hitch

ABoK: 2124

Bruksområde

Truckerstikket er den riktige knuten å bruke når man skal binde fast en last på en vogn eller tilhenger, eller IKEA-flatpakker på biltaket. Tilsvarende er den egnet når man skal feste en jolle stramt på dekk, eller bagene i pulken. Den kan også brukes til å stramme et fritthengende tau.

Oppbygning

Truckførerstikkets spesialitet er å skape kraftforsterkning i tauet før man binder fast.
Truckførerstikk
Av /Handverk.

Truckerstikket benytter seg av både friksjon og beknip, men det viktige er at den utnytter tauets mulighet til utveksling og kraftforsterkning. Vanligvis bruker man taljer for å oppnå dette, men med truckerstikket får man forsterkningen raskt og enkelt til, uten taljer. Truckerstikket gir opp til 1:3 kraftforsterkning. Det betyr at man får tauet til å bli opp til tre ganger strammere enn uten bruk av denne knuten. Man får mest ut av knuten ved bruk av tau med glatt overflate.

Styrker og svakheter

Truckerstikkets kraftforsterkning gir god effekt og gjør en jobb andre knuter ikke kan gjøre. Truckerstikket krever god tau og knuteforståelse for å bruke den riktig og effektivt.

Hvordan slå truckførerstikk

Truckerstikket er mer et prinsipp enn en helt spesifikk knute, og detaljene kan utføres på flere måter. En enkel og funksjonell metode er denne:

Fest tauet på ene siden av biltaket, lasteplanet eller jolla, for eksempel med et pålestikk. Kast tauet over til andre siden. Lag enkleste løkke ½–1 meter fra festepunktet på andre siden. Tre tampen rundt/gjennom festepunktet, og gjennom tauløkken. Stram det du kan, bruk om mulig full kroppsvekt. Avslutt med dobbelt halvstikk på egen part (gjerne med slipp).

Løkken kan alternativt lages med andre løkkeknuter. Førerløkke eller retningsbestemt åttetallsløkke er særlig godt egnet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993). The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015). Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg