Circaea intermedia

Mellomtrollurt. Hestehave Skov, Jylland, Danmark

Trollurt
Trollurt er den mest utbredte av artene i trollurtslekta, den finnes over store deler av Norge. Grindaland, Voss.
Trollurt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Trollurt er ei slekt i mjølkefamilien med ti arter flerårige skogsplanter som vokser i nordlig tempererte strøk. I Norge finnes to arter, trollurt og stortrollurt, og i tillegg hybriden mellom disse, mellomtrollurt. Dette er skjøre planter med gjennomskinnelig stengel og hjerteforma, motsatte blader.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Circaea lutetiana
Stortrollurt er den minst utbredte av de tre taksaene i slekta. Bornholm, Danmark.

Plantene er skjøre med gjennomskinnelige stengler og motsatte, hjerteforma blader. Plantene har underjordiske utløpere, og noen har også overjordiske utløpere. Blomstene er små og har to begerblad og to dypt delte kronblad. Blomsterfargen er lys rosa til hvit. Fruktene er små nøtter med krokhår slik at de spres med dyr.

Arter

I Norge finnes det to arter i trollurtslekta og i tillegg hybriden mellom de to.

Trollurt

Trollurt (Circaea alpina) er den mest utbredte. Plantene er 5–20 centimeter høye med utløpere nederst på stengelen. Bladene er motsatte og to til tre centimeter lange. Bladkanten har spisse tenner.

Trollurt vokser i skog med moldjord og finnes ofte i dyp skygge under andre planter. Arten er ganske vanlig i lavland og dalføre nord til Alta og Kautokeino. Verdensutbredelsen er kjølige, tempererte områder på den nordlige halvkule.

Stortrollurt

Stortrollurt (Circaea lutetiana) finnes i noen kyststrøk i Sør-Norge, men er ganske sjelden. Plantene er 20–60 centimeter høye og har ikke utløpere nederst på stengelen. Bladene er matte, motsatte og fem til ni centimeter lange. Bladkanten har bukta kant.

Stortrollurt vokser i lauvskog med moldjord og finnes gjerne i skygge. Arten er sørlig og finnes ganske sjelden i kyststrøk fra Kragerø til Nordfjord. Verdensutbredelsen er Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika.

Mellomtrollurt

Mellomtrollurt (Circaea x intermedia) er en steril hybrid mellom trollurt og stortrollurt som er ganske sjelden i noen kyststrøk i Sør-Norge. Plantene er 10 til 40 centimeter høye og har utløpere nederst på stengelen. Bladene er blanke, motsatte og fem til ni centimeter lange. Bladkanten har spisse tenner.

Mellomtrollurt vokser i skog med moldjord og finnes ofte i skygge. Arten er sørlig og finnes ganske sjelden i kyststrøk fra Larvik til Tingvoll. Denne hybriden har større geografisk utbredelse enn den ene av foreldreartene, stortrollurt, og er også hyppigere påtruffet enn denne. Verdensutbredelsen er Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
102823
GBIF-ID
3188793

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg