Bygning hos Trochophora. A - episphere, B - hyposphere, 1 - ganglia, 2 - apical tuft, 3 - prototroch, 4 - metatroch, 5 - nephridium, 6 - anus, 7 - protonephridia, 8 - gastrointestinal tract, 9 - buccal opening, 10 - blastocoele. Illustratør: Xvazques. Lisensiert som offentlig eiendom.

. fri

Trochophora, larveform, som bl.a. finnes hos flerbørstemark og bløtdyr. Trochoforlarven har form som en liten pæreformet blære med to eller flere kranser av kraftige flimmerhår omkring det bredeste partiet på midten. Den har også en bunt av børster på toppen av blæren. Larvene svømmer fritt i vannet som en del av zooplankton.Trochophora er ofte ganske små, mange ganger bare noen tiendedels mm i bredden.

Trochophora omdannes til en flerbørstemark ved at kroppen utvikler seg av den nedre, spissere halvdelen av larven, mens hodet i det vesentlige utvikler seg av den øvre halvdelen av larven.

Trochoforlarver finnes også hos enkelte andre virvelløse dyr, som mosdyr. Det gjelder marine arter av noen muslinger, snegler og sjøtenner. Hos noen bløtdyr utvikler trochoforlarven seg videre til en veligerlarve.

Bildene viser trochoforlarven til Haliotis asinina, som er en øresnegl, bl.a. utbredt i Stillehavet. Snegler hører til bløtdyrene. Pomatoceros lamarckii er en trekantmark, som hører til flerbørstemark. E og F er trochoforlarven. Dens slektning Pomatoceros triqueter er utbredt langs Norges kyster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.