trippelbinding

Artikkelstart

En trippelbinding er en type kjemisk binding, nærmere bestemt en kovalent binding mellom to atomer som deler tre elektronpar. Trippelbindinger er gjennomsnittlig kortere og sterkere enn enkeltbindinger og dobbeltbindinger, hvor atomene deler henholdsvis ett og to elektronpar.

Eksempler

Nitrogengass består av molekyler med kjemisk formel N2, som har en trippelbinding mellom de to nitrogenatomene. Strukturformelen for nitrogengass kan skrives som N≡N. Bindingslengden i nitrogengass er 110 pm, noe som er kortere enn gjennomsnittet for en dobbeltbinding (122 pm) og en enkeltbinding (146 pm) mellom to nitrogenatomer.

Alkyner er organiske forbindelser som kun inneholder karbon og hydrogen og som har en trippelbinding mellom to karbonatomer. To eksempler er acetylen (H-C≡C-H) og propyn (H-C≡C-CH3). Trippelbindinger mellom karbonatomer er i gjennomsnitt kortere (121 pm) enn doppeltbindinger (134 pm ) og enkeltbindinger (154 pm) mellom to karbonatomer.

Blåsyre (hydrogencyanid) har strukturformel H-C≡N og en trippelbinding mellom karbon og nitrogen. Bindingslengden mellom karbon og nitrogen i blåsyre er 116 pm, som er kortere enn gjennomsnittet for en doppeltbinding (127 pm) og en enkeltbinding (147 pm) mellom karbon og nitrogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg