Triboluminescens er en form for lysutsendelse som vanligvis forekommer ved oppbrytning eller gnidning av krystaller. Lysutsendelsen som forekommer ved triboluminescens er en form for luminescens.

Triboluminescens kan tydelig observeres ved oppbrytning av forskjellige typer krystaller. Blant annet utvises triboluminescens når to sukkerbiter gnis mot hverandre. Triboluminescens er spesielt tydelig i krystallene kvarts og urannitrat. Her vil for eksempel gnidning av to kvartskrystaller mot hverandre produsere en rødlig glød som er synlig i mørket. Triboluminescens kan også observeres andre steder enn i krystaller som blir brutt fra hverandre. Blant annet observeres triboluminescens ved rivning av teip og åpning av konvolutter, og ved rask krystallisering av enkelte stoffer.

Opphavet til triboluminescens i krystaller skyldes at krystallen er piezoelektrisk. En piezoelektrisk enhetcelle er usymmetrisk, og vil føre til polarisering i krystallen når den blir utsatt for mekanisk stress eller brudd. Ved et brudd vil det forekomme full separasjon av ladninger over bruddstedet. Rekombinasjon av ladningene over bruddet fører til ionisering og eksitasjon av atomene i lufta rundt krystallen, eller i selve krystallen. Ved de-eksitasjon av atomene, sendes det ut energi i form av lys i det synlige spekteret.

Triboluminescens kan ha ulikt opphav i ulike krystaller. Undersøkelser av emisjonsspekteret  til krystaller som utviser triboluminescens indikerer at enkelte krystaller kun har luminescens med bølgelengder som er karakteristiske for atomer i luften rundt krystallen. I andre krystaller er bølgelengdene karakteristiske for atomene i selve krystallen. Krystallene kan også ha et emisjonsspekter som består av bølgelengder som er karakteristiske for både atomene i lufta rundt og i krystallen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.