Trial

Trial med motorsykkel er en balanseøvelse i lav hastighet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Trial er i motorsykkelsport et ferdighetsløp med lav hastighet, fri motorstørrelse.

Faktaboks

Uttale
trˈaiəl
Etymologi
engelsk ‘prøve’

Man kjører flere runder i en terrengløype som inneholder flere spesialseksjoner med vanskelig og bratt terreng. I seksjonene skal man kjøre uten stopp eller berøring av bakken med noen del av kroppen, i så fall gis det fra ett til fem straffepoeng (prikker) per seksjon. Minste straff gis for fotstøtte i bakken én gang eller for stopp uten bakkeberøring. Straffepoeng gis også for overskridelse av maksimaltiden for seksjonen eller for hele løpet. Løpet vinnes av kjøreren med færrest antall straffepoeng. Trial kan også kjøres innendørs, med kunstig oppbygde seksjoner på et lite område.

Historikk

Trial begynte i Storbritannia først på 1900-tallet. Det er arrangert en EM-serie fra 1968 og en VM-serie fra 1975. Det arrangeres også VM for landslag (fra 1984) og VM innendørs. I Norge er trial organisert i Norges motorsportforbund, og utøverne er inndelt i flere klasser med ulik vanskelighet på seksjonene. Nedre aldersgrenser er 5 år (inntil 80 kubikkcentimeter), 8 år (inntil 200 kubikkcentimeter) og 13 år (større sykler). NM over flere delkonkurranser er holdt fra 1965. Det arrangeres også eget kvinne-NM, og norske kvinnekjørere holder et høyt internasjonalt nivå.

Trial er også en gren i terrengsykling og i bilsport.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg