triadene

Tridadene er en samlebetegnelse på en type kinesiske undergrunnsorganisasjoner. Den tradisjonelle organisasjonsformen kan spores tilbake til en type brorskap i det tidlige Qing-dynastiet, men siden begynnelsen av 1900-tallet brukes begrepet triadene i allmenn språkbruk først og fremst om mafialignende organisasjoner i Kina eller i kinesiske miljøer andre steder i verden. Denne typen triader driver organisert kriminalitet og er strukturert etter en avart av den tradisjonelle organisasjonsformen.

Faktaboks

Uttale
triˈadene
Etymologi
av tri-

Det norske begrepet triadene reflekterer via det engelske Triads en serie kinesiske organisasjonsnavn som inneholder begrepet 'tre': De tre enheters fobund (sānhéhuì), De tre elvers forbund (sānhéhuì) eller De tre punkters forbund (sāndiǎnhuì). Sannsynligvis var det William Milne som innførte begrepet i engelsk i det han beskrev triade-ritualer han var vitne til i Malacca i 1821.

Opprinnelse

I sin opprinnelse besto triadene av individer nederst på det kinesiske samfunnets sosiale rangstige i begynnelsen av Qing-dynastiet. Disse menneskene slo seg sammen i nettverk av grupper for å bistå hverandre i å overleve under vanskelige forhold. De kunne bestå av alt fra leilighetsarbeidere til omvandrende munker og fredløse.

Hvert nettverk ble holdt sammen av et sett med ritualer. Særlig viktig var innvielsesritualet, der nye medlemmer skulle sverge en brorskapsed, drikke av en blanding av blod og vin og gå under kryssede sverd.

På ett plan representerte triadeorganisasjonene rett og slett en form for sosialt sikkerhetsnett for folk som ikke hadde andre å støtte seg på. I visse sammenhenger fungerte de som en slags laug i forbindelse med handel og transport. På den annen side tydde de ofte til røveri, utpressing og smugling, noen ganger som en vei ut av fattigdom, noen ganger som en hevn mot samfunnet, og andre ganger igjen som organisert kriminalitet for vinnings skyld.

Fra tid til annen organiserte triadeorganisasjoner også opprør mot lokale og regionale myndigheter i riket. Da kunne de proklamere en intensjon om å gjeninnsette Ming-dynastiet, som mandsjuene hadde beseiret, men triadene var ikke i første rekke politiske organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg