Tresnitt

Fargetresnitt av den japanske maleren og grafikeren Suzuki Harunobu. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Tresnitt

Albrecht Dürer, Den apokalyptiske kvinne og den sjuhodede dragen fra Apokalypsen, 1498.

Tresnitt
Av .
Lisens: fri

Tresnitt er en grafisk trykketeknikk hvor avtrykket tas fra en plate eller «stokk» som er utskåret i tre. Det er også en betegnelse på avtrykket som fremkommer ved denne teknikken.

Teknikk

Tresnittet er et høytrykk, det vil si at de partiene som skal avgi farge, er opphøyd. Det motsatte er dyptrykk, hvor det er de innrissede linjene som gir avtrykket. Tresnitt krever ikke samme sterke press som dyptrykket og har derfor heller ikke den samme platekanten. Til trykk brukes en treplate av langved (kirsebærtre, pæretre, lønn, lind eller bjørk) som skjæres med kniv, stemjern og huljern. Brukes endeved, fortrinnsvis av hardere tre (for eksempel buksbom), og spissere instrumenter til å risse linjene inn i treet med, kalles teknikken xylografi.

Trykkingen av tresnitt kan foregå for hånden eller med trykkpresse. Fargen valses inn og må ha en slik konsistens at den ikke trenger ned i de utskårne eller graverte partiene. Papiret kan være tørt; tykkere papir fuktes og legges over den innfargede stokken og presses ned ved såkalt «avklapning».

Man kan også trykke tresnitt med flere farger. I alminnelighet brukes da en stokk for hver farge, men hvis fargene ligger helt atskilt, er det mulig å farge inn én og samme stokk med flere farger. Eventuelt kan også stokken deles opp etter de linjene som avgrenser de forskjellige fargeplanene. Hver del blir da innfarget for seg og deretter lagt sammen i en ramme for trykkingen. Se også fargetrykk.

Historikk

Tresnittet er den eldste grafiske trykketeknikken vi kjenner til. De eldste bevarte tresnittene stammer fra Kina 868 evt., og de eldste bevarte europeiske tresnittene stammer fra 1300-tallet. Tresnittets blomstringstid var på 1500-tallet, da det ble dyrket av tidens ypperste kunstnere: Albrecht Dürer, Hans Holbein den yngre, Lucas Cranach, Hans Baldung med flere.

På 1600- og 1700-tallet ble tresnittet nesten helt fortrengt av kobberstikket. En endring i dette kom med xylografiet, som ble tatt i bruk cirka 1760 og særlig utviklet av Thomas Bewick i England. Som kunstnerisk uttrykksmiddel fikk tresnittet en renessanse med kunstnere som Paul Gauguin og Edvard Munch, inspirert blant annet av japanske fargetresnitt, som ble kjent i Europa fra cirka 1850. Også Kina har en tradisjonsrik tresnittkunst som imidlertid hovedsakelig er blitt anvendt til gjengivelse av malerier.

Tresnittet har etter hvert vunnet stor popularitet, ikke minst i Norge, der det særlig er blitt dyrket av kunstnere som Nikolai Astrup, Paul René Gauguin, Ludvig Eikaas og Niclas Gulbrandsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg