treskjeller

En «treskjeller» er en hund som leter etter skogsfugl eller ekorn som har tatt tilflukt i et tre, og som ved å gi hals veileder jegeren. Som treskjeller brukes spisshund, særlig finsk spets.

Treskjeller
Av /Norsk jaktleksikon.

Artikkelstart

Treskjeller er en hund som leter etter skogsfugl eller ekorn som har tatt tilflukt i et tre, og som ved å gi hals veileder jegeren. Som treskjeller brukes spisshund, særlig finsk spets.

Jakt

Tradisjonelt har spisshunder i nord blitt brukt på jakt etter all slags vilt. Gråverk, eller vinterpels av ekorn, var et verdifullt skinn. Det samme var for eksempel mår, og jakten på de gode bestandene av orrfugl og storfugl utgjorde ofte en viktig inntekt. Til all slik jakt kunne man benytte spisshunder som distraherte viltet med los når det hadde søkt tilflukt i trær. Imens snek jegeren seg inn på skuddhold. Dette viser at spisshunden ikke er en spesialist, selv om vi i våre dager overveiende jakter elg med dem.

En god treskjeller bruker ikke bare luktesansen når den skal lokalisere viltet. Den lytter etter flygende fugl og hører hvor den setter seg inn i trærne. Det er viktig at en treskjeller ikke blir for offensiv og gir seg til å hoppe oppetter trestammen under losen. Det kan skremme ut fuglen og koste en skuddsjanse, så en sikker, rolig og jevn los er det beste.

Ofte kan fuglen bli sittende og «kjefte» tilbake mot hunden ved å skjære nebb. Den mest benyttede rasen er finsk spets. Norrbottenspets er også en treskjeller. Enkelte stående fuglehunder kan oppføre seg på samme måte som en treskjeller dersom fuglen «går i veden» (flyr opp i et tre).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg