trelerke

Lullula arborea, trelerke. Foto fra: Lesbos, Hellas

Lullula arborea, trelerke. Foto fra: Falsterbo, Sverige

Trelerke er en fugleart i lerkefamilien.

Faktaboks

også kjent som:

Lullula arborea

engelsk: woodlark

Beskrivelse

Trelerka er 15 cm. Den ligner sterkt i farger og tegninger på vanlig sanglerke, men er litt mindre og uten tendens til hodetopp. Den har dessuten kort stjert, og på vingene har den små svart-hvite tegninger.

Trelerka har en spesiell sangflukt i stor høyde, ofte 100-150 meter over bakken i grålysningen og av og til også nattestid under stjernene. Sangflukten varer vanligvis 10-15 minutter, man kan også vare opptil en halvtime.

Sangen er vakker, livlig klingende med gjentatte strofer som begynner famlende, for så å akselere, ofte fallende i tonehøyde for så å tilta i styrke: «lull lull lull lull-lull-lull-lull-lull liro liro liro-liri-liro ly ly ly ly ly-ly-ly-ly».

Næring

Trelerke spiser insekter om sommeren og frø i vinterhalvåret.

Formering

Reiret er enkelt og ligger på bakken. Den legger få egg, tre-fire, men det er ikke uvanlig at den har to kull. Rugetiden er ca. to uker, og ungene flyr etter 11-13 dager.

Utbredelse og bestand

Arten holder til i åpen skog, parker over det meste av Europa og Vest-Asia, men har i Norge blitt mer og mer sjelden siden 1950-årene. I Sverige har tilbakegangen vært voldsom fra cirka 1945 til 1970-årene.

Den har hekket flere steder i det sørøstlige Norge, men regelmessig bare i Oslofjord-området, primært i Østfold hvor den holder til i åpne, skrinne furuskoger. Hekkebiotopen må ha flere trær som egner seg som sangposter, og som gir oversikt over territoriet.

Den norske bestanden ble i 1980-årene anslått til bare 110–140 par, og av disse hekker 100-200 par i Østfold. Arten står oppført som «nær truet» på den norske rødlisten. I Sverige teller bestanden cirka 15 000 par.

Trekk

Trelerka er trekkfugl som overvintrer nord for Svartehavet og vestover til Tyskland og sørover til Middelhavet. Den kommer til Norge i februar-mars og forlater oss i september-oktober.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg