Trekult, religiøse forestillinger og ritualer knyttet til trær, som i forskjellige myter og religioner er gjenstand for en omfattende symbolikk.

I mange myter symboliserer treet en guddom. I antikkens mysteriekult ble et pinjetre båret i prosesjon som symbol på guden Attis, som døde under et pinjetre. I buddhismen æres det hellige fikentreet som bodhi-treet («Oppvåkningens tre») Buddha satt under da han nådde oppvåkning. Et bodhi-tre finnes i alle buddhistiske klostre i Sørøst-Asia, og en avlegger står fortsatt på det opprinnelige stedet i Bodh Gaya i India og er et viktig pilegrimsmål.

Et tre kan også være hellig fordi en guddom viser seg i det eller er knyttet til det. I gresk religion er en dryade et overnaturlig vesen som bor i treet og lever og dør med det.

Enkelte myter forteller om hvordan menneskeheten oppstod fra trær. I Voluspå skaper Odin og brødrene hans de første menneskene av to trestammer, Ask og Embla; Odin gir dem ånde, Høne gir dem vett og Lodur gir dem blod og god farge. De nordamerikanske dakota-indianerne mente at den første mann og kvinne var to trær som fikk røttene gnagd over av slanger og slik ble i stand til å bevege seg. Et tre kan også stå for forfedrene og slektens liv, og derfor motta offer. Også guder kan bli født av trær, f.eks. den greske guden Adonis som ble født fra et myrra-tre.

Det er en utbredt forestilling at treet står for sentrum i universet, en akse som forbinder underverdenen (dødsriket), Jorden og himmelen, axis mundi. Spesielt er denne symbolske betydningen viktig i sjamanismen, der et grunnleggende trekk er sjamanens evne til å la sin sjel bevege seg fritt fra menneskenes verden både til dødsriket og til himmelguden.

Et beslektet symbol er treet som bilde på hele kosmos. Et eksempel er det eviggrønne treet Yggdrasil i norrøn mytologi. Treet følger vegetasjonens livsrytme, og derfor kan verdenstreet også symbolisere hele universets syklus fra skapelse til undergang. Det omvendte verdenstreet med røtter i himmelen og grener som strekker seg mot jorden står i flere tradisjoner for den guddommelige virkelighet som er opphav til vår verden. Vi finner bildet både i jødisk mystikk (kabbala) og i hinduismen.

Treet som kilde til fruktbarhet og liv har ført til forestillingen om livets tre. I mesopotamisk religion vokser livets tre i en paradisisk hage. Det er voktet av en guddom som i kulten er representert ved kongen. I israelittisk religion var det Jahve som skapte «livets tre» midt i Edens hage (1 Mos 1–3). I kristendommen ble Livets Tre et sentralt symbol for Kristi kors.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.