Trehummer

Trehummer

Balls pyramid, sett fra Mt Gover.
Trehummeren var ansett som utdødd, men noen få eksemplarer ble funnet igjen på den utilgjengelige øya Balls pyramid.

Trehummer er store skalldyrlignende insekt, den største arten i pinnedyrfamilien. Det er en truet art med bare noen få kjente ville individer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dryococelus australe
Beskrevet av
(Montrouzier, 1855)

Insektet var historisk antatt å være stedegent til Lord Howe-øya, som ligger i Tasmanhavet, mellom New Zealand og Australia. Pinnedyrkjempen var regnet som utdødd etter 1920, men ble funnet igjen i 2001 av australske forskere på øya Ball’s Pyramid, en utilgjengelig klippeformet øy som ligger rundt 20 kilometer sørøst for Lord Howe-øya.

Arten regnes i dag som svært truet, med bare noen få titalls kjente ville individer. Noen kunstige populasjoner holdes i live i bevaringsprogram rundt om i verden, blant annet i Melbourne Zoo.

Arten har ikke noe etablert norsk navn, men på engelsk kalles den «Lord Howe Island stick insect». Dryococelus australis omtales også ofte som «tree lobster» (trehummer) på engelsk, fordi dyrets kraftige bein og anseelige størrelse angivelig gir assosiasjoner til større skalldyr fra havet.

Beskrivelse

Dryococelus australis er store insekter med kraftige bein, og arten regnes med sine 15 centimeter, og 25 gram hos voksne individer, for å være den største blant pinnedyrene. De er avlange i formen og vingeløse, men de kraftige beina egner seg til å løpe fort med. Arten tilhører de hemimetabole insektene, det vil si at nymfer likner på sine fullt utviklede artsfrender (imago). Individene kan leve i 12–18 måneder.

Formering

Reproduksjonsbiologien er noe uvanlig for insekter. Hanner og hunner ser ut til å forme stabile bånd, der hannen følger hunnen og tilpasser sin aktivitet til henne. De er i stand til å formere seg både kjønnet og ukjønnet (partenogenese), noe som kan ha vært nøkkelen til artens overlevelse i marginale habitat i perioden etter 1920.

Hunnene legger vanligvis ansamlinger på ti egg, og produserer rundt 300 egg i løpet av livet. Eggene legges i utgravninger på bakken. Ut av hvert egg klekkes en grønn nymfe, som i løpet av sju måneder utvikler seg til det mørke voksne individet.

Levevis

Fargene gjenspeiler når dyrene er aktive. Den grønne nymfen er mest aktiv om dagen, og søker skjul i den grønne vegetasjonen, mens de voksne individene er nattaktive, der den svarte fargen bidrar til at dyrene går i ett med nattemørket. På Lord Howe-øya skjulte de voksne individene seg i store hulrom i levende trestammer om dagen. På Ball's Pyramid finnes det ikke trær, og adferden derfra er mindre kjent. Trehummere er vegetarianere og spiser i sin nålevende lokalitet kun blad fra en lokal busk av arten Melaleuca howeana.

Historie og bevaringsprogram

På Lord Howe-øya var pinnedyrkjempen et vanlig syn før år 1918, og den ble ofte brukt av fiskere som agn. I 1918 gikk dampskipet SS Makambo på grunn utenfor øya og noen svartrotter kom seg i land. Rottene ble fort tallrike og forsynte seg grovt av pinnedyrpopulasjonen som på kort tid ble utryddet. Siste individ på Lord Howe-øya ble sett i 1920.

I 1964 rapporterte imidlertid noen klatrere at de hadde funnet et dødt eksemplar etter en klatretur på Ball’s Pyramid, men først i 2001 greide en forskningsekspedisjon å finne levende eksemplarer som senere ble bekreftet å tilhøre arten Dryococelus australis. I 2003 ble to par av insektene fanget, der det ene ble gitt til en privat oppdretter, og det andre til et reproduksjonsprogram i Melbourne Zoo. Avlsprogrammet så ut til å skulle mislykkes, fordi hunnen ble syk, men de fikk kontroll på sykdommen og populasjonen i fangenskap teller i dag mange tusen individer, som er spredt til flere avlsprogram rundt om i verden. Den endelige planen er å reetablere populasjoner av pinnedyrkjempen på Lord Howe's Island.

Bevaringsstatus

Populasjonsstørrelse på Ball's Pyramid er ifølge rødlista til IUCN (International Union for Conservation of Nature) ukjent, mens Melbourne Zoo regner med at den ville populasjonen kun teller mellom 20 og 30 individer. En så liten populasjon med smal diett og liten utbredelse må regnes som svært sårbar. Tilfeldige hendelser, menneskelig påvirkning og avhengighet av én enkelt planteart regnes i tillegg til insektsamlere som de største truslene mot den ville populasjonen. På grunn av liten genetisk variasjon må arten også regnes som lite tilpasningsdyktig til endringer i det økologiske systemet.

Dryococelus australis er ifølge IUCN listet som svært truet.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Klasse Insekter Insecta
Orden Spøkelsesinsekter Phasmida
Familie Vandrende pinner Phasmatidae
Art Trehummer Dryococelus australis

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

trehummer
Dryococelus australe
GBIF-ID
11375304

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg