trebregner

Trebregne
Trebregne
Av /Store norske leksikon.
Cyathea medullaris
Cyathea medullaris kan bli 20 meter høy.
Av .
Lisens: Public domain

Trebregner er en gruppe bregnearter som blant annet består av en rekke arter som kan bli inntil 20 meter høye med en stor bladdusk i toppen. Den egentlige stammen er tynn og mangler sekundær tykkelsesvekst, men den er omgitt av et tykt lag av birøtter som gir stammen et ragget utseende og gjør at den tilsynelatende kan nå betydelige dimensjoner.

Faktaboks

Også kjent som

Cyatheales

Utseende

Denne store gruppa består av svært varierte planter og ikke alle artene har slik forveda stamme med blader i toppen, men alle nålevende arter av bregner med denne vekstforma hører hjemme i denne gruppa. Noen arter mangler den forveda stammen og ligner dermed mer på andre bregner. Bladene varierer i størrelse fra fem centimeter til opp mot fem meter. Unntaksvis har artene hele blader, men de fleste har blader som er én til fem ganger oppdelte, finna.

Utbredelse

Trebregner er primært utbredt i tropisk og subtropisk regnskog, med unntak av én art som vokser i tempererte deler av Australia og Tasmania.

Systematikk

Trebregner utgjør en orden i klassen bregner med om lag 700 arter. Gruppa deles gjerne inn i åtte grupper som oppfattes som familier eller underfamilier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg