trebåtbygger
Trebåtbyggere bygger og reparerer båter i tre. Her er trebåtbygger Geir Røvik inne i båtbyggeriet hvor han har en Risørskøyte til totalopprustning.

Trebåtbygger er en yrkesutøver som produserer, reparerer og vedlikeholder skrog, overbygg, rigger, innredninger og installasjoner. Faget inngår fra 2006 i båtbyggerfaget.

Arbeidet består av riktig bruk av materialene som blir brukt i tradisjonell og moderne båtbygging, tørking og bearbeiding av trematerialer, bruk av kompositt materialer/plast og forming av stål og metaller, bruk av mekaniske forbindelsesmetoder, samt liming, overflatebehandling og montering av tekniske installasjoner.

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i båtbygging.

  • Første året: vg1 Håndverk, design og produktutvikling eller Teknologi- og industrifag.
  • Andre året: vg2 Båtbygger.
  • Deretter går man ut som lærling i trebåtbyggerfaget, da jobber man hos en bedrift for eksempel ved et verksted.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Hvis man har minst fem års allsidig praksis kan man ta en teoriprøve og gå opp til fagprøven som praksiskandidat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg