Tre/plast-kompositter, en materialgruppe bestående av trevirke i form av sagmugg, sagbruksrester, resirkulert avispapir og annet treavfall, bundet sammen av plast, ny eller resirkulert, i et vektforhold tre/plast som kan variere fra 30–70 prosent.

Materialene er bestandige mot fukt og råte, og er velegnede i åpne bygninger, hagemøbler, rammer for vinduer og dører, trapper med mer, hvor det erstatter såvel rent trevirke som plast.

Styrke og stivhet faller noe under tallene for rent tre, og for en 70/30-blanding kan 40 MPa/5 GPa tas som omtrentlige anslag for fasthet og elastisitetsmodul bestemt ved bøyning.

Framstilling

Trevirket blandes med polypropylen, polyetylen eller annen termoplast og ekstruderes ved 160–200 °C til profiler og plater som brukes på samme måte som saget og høvlet trevirke. Blandingen kan også presstøpes til ferdigartikler.

Historikk

Materialet har en nærmere 100-årig historie, blant annet i forbindelse med bakelitt (fenolplast). Omkring 1980–1990 vokste bruken betraktelig, først til innvendig bekledning i biler, og senere som strukturelt materiale for alminnelig behov. I denne perioden var USA førende både i utvikling av prosesser og anvendelse av materialene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg