En Bendix/King transponder i en Cessna 152.

En Bendix/King transponder i en Cessna 152. Kode 0001 er valgt og ALT modus på bryteren tilsier at transponderen vil sende flyets høyde ved radarkontakt.

En Bendix/King transponder i en Cessna 152.
Lisens: CC BY SA 3.0

Transponder er en innretning som benyttes ved flygning, så flygeleder eller radaroperatør skal kunne identifisere fly med korrekt kallesignal.

Faktaboks

Etymologi
engelsk forkortelse av transmitter-responder ‘sender-svarer’

Transponderkode

Hvert fly blir tildelt en firesifret kode av lufttrafikkontrollen som programmeres inn i transponderen før avgang. Koden kalles på internasjonalt flygespråk for squawkcode. Når koden plukkes opp av sekundærradar vil den korrespondere med en flyging i datasystemet og kontrolløren vil få opplyst flyselskap og flygningsnummer på radarskjermen. For eksempel SK 1468, som tilsvarer Scandinavian Airlines flygningsnummer 1468.

Vanlige transponderkoder

Ved svikt i radiokommunikasjonen, kan flygeren velge kode 7600 på transponderen og flygelederen vil dermed få et varsel om at flyet kan ha problemer med å kommunisere.

Ved flyging uten kontakt med flygeleder brukes normalt kode 7000 i Norge.

Høyderapportering

Primærradar (basert på refleksjon) benyttet til luftovervåkning kan normalt ikke avlese flyets høyde eller identifikasjon. Transponderen i flyet vil, når den blir truffet av et spørresignal fra en sekundærradar, rapportere tilbake flyets kallesignal og høyde. Sekundærradaren er montert på samme bakkestasjon som primærradaren. Da vil radaroperatøren kunne se flyets posisjon, med korrekt kallesignal og høyde på radarskjermen, inkludert eventuell stige- eller synkerate (enhet per tid, gjerne i fot per minutt).

Transponderen kan ha teknologi for å rapportere flyets GPS-posisjon til radaroperatøren direkte. Det kan på sikt eliminere behovet for primærradar i kommersiell lufttrafikk. Fly uten fungerende transponder vil imidlertid ikke lenger være synlige for radaroperatøren.

«Ident»

Transpondere er utstyrt med en funksjon som kalles «ident». Det er en forkortelse for å kunne identifisere. Dersom det er flere flyginger i et område uten identifikasjon, kan et fly, i samarbeid med flygelederen, velge funksjonen ident, og det korresponderende flyet vil skille seg ut på radarskjermen, for eksempel ved å blinke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg