Transmisjonslinje er et kretselement som har til formål å overføre energi eller informasjon over en viss strekning.

Typer transmisjonslinje

I teleteknikken brukes i hovedsak fire typer transmisjonslinjer: åpen transmisjonslinje (luftlinje), koaksialkabel, lukket bølgeleder og optisk fiber.

Åpen transmisjonslinje

Åpen transmisjonslinje benyttes til trådløs kommunikasjon, for eksempel 5G, Wi-Fi eller i satellittkommunikasjon. Med åpen transmisjonslinje sendes signalene i luft uten en fysisk kabel eller lignende som leder signalene.

Koaksialkabel

Koaksialkabel brukes til distribusjon av signaler, for eksempel for TV. Den kan overføre et stort frekvensområde med bare små tap.

Bølgeleder

For overføring av meget høye frekvenser brukes bølgeleder. Energitransporten er mulig fordi elektriske og magnetiske felter kan forplantes inne i hulrom hvis frekvensen er tilstrekkelig høy. Det praktisk brukbare området begynner ved cirka 1000 MHz (30 cm bølgelengde) og strekker seg til de høyeste radiofrekvensene.

Optisk fiber

Optiske fibrer er transmisjonslinjer for optiske frekvenser (lys-signaler). Fibrene er tynne tråder av glassfibermateriale med totalreflekterende overflate, slik at lyset holder seg inne i tråden. Kommunikasjon med bruk av lasere eller lysemitterende dioder (LED) som sendere og optiske fibre som transmisjonslinjer, gir sambandssystemer med ekstremt høye kanaltall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg