transformatorblikk

Artikkelstart

Transformatorblikk, jernlameller eller -bånd som brukes ved fremstilling av kjernen i transformatorer. Et godt blikk har høy permeabilitet, lav koersitivkraft, dertil så lav elektrisk ledningsevne som er forenlig med de magnetiske fordringer.

Faktaboks

Uttale
transformˈatorblikk

I små transformatorer formidles egenskapene av bløtt jern med lavt innhold av karbon, svovel og andre urenheter, til dels tilsatt små mengder mangan og aluminium. I større transformatorer legeres jernet med opp til 4 prosent silisium som reduserer ledningsevnen og dermed virvelstrømtapene i kjernen.

Korngrensene svekker den ideelle krystallstruktur, slik at grove korn fremmer de beste magnetiske egenskaper. I silisiumjern hvor alfa-gammatransformasjonen mangler, kan strukturen frembringes ved varmebehandling og kornvekst ved 1000–1100 °C.

I spesielle anvendelser brukes en egen valse- og varmebehandlingsteknikk, der man oppnår at hvert enkelt korn blir orientert med høyeste permeabilitet i valseretningen, som så tilpasses fluksretningen i transformatoren. Jernet valses til bånd med 0,25–1 mm tykkelse, og påføres et isolasjonssjikt under varmebehandlingen for å redusere virvelstrømtapene i den ferdige blikkstabelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg