Trafikkforsikring er ansvarsforsikring som er påbudt ved lov og som alle eiere av biler, motorsykler, traktorer med mer plikter å tegne i et godkjent forsikringsselskap.

Forsikringen gir skadelidte rett til erstatning direkte fra forsikringsselskapet for de skader som vedkommende måtte bli påført, og som i henhold til bilansvarsloven av 3. februar 1961 medfører rettslig ansvar.

Forsikringen omfatter også føreren og passasjerer i kjøretøyet. Trafikkforsikring dekker bilansvaret, som er objektivt. At ansvaret er objektivt vil si at det gjelder selv uten skyld.

Personlig skyldansvar

Eieren eller brukeren av en motorvogn kan ut over dette komme i et personlig skyldansvar, som også i en viss grad er dekket ved trafikkforsikring.

Forsikringsselskapet kan søke noe av sitt utlegg tilbake hos den som eier eller bruker motorvognen, dersom skaden er voldt med vilje, ved grov uaktsomhet eller hvis skaden skyldes påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.

Trafikkforsikringsforeningen

Trafikkforsikringsforeningen er et samarbeidsorgan for de forsikringsselskapene som driver trafikkforsikring i Norge, opprettet i 1964.

Foreningen erstatter skader som voldes av ukjente og uforsikrede motorvogner (bilansvarslovens paragraf 10) og skal for øvrig ta seg av forsikringsspørsmål i forbindelse med internasjonal motorvogntrafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg