Trafikkforsikring, ansvarsforsikring som er påbudt ved lov og som alle eiere av biler, motorsykler, traktorer, med mer plikter å tegne i et godkjent forsikringsselskap.

Forsikringen gir skadelidte rett til erstatning direkte fra forsikringsselskapet for de skader som vedkommende måtte bli påført, og som i henhold til bilansvarsloven av 3. februar 1961 medfører rettslig ansvar.

Forsikringen omfatter også føreren og passasjerer i kjøretøyet. Trafikkforsikring dekker bilansvaret, som er objektivt. At ansvaret er objektivt vil si at det gjelder selv uten skyld.

Det er ikke satt noen grense for erstatningssummene ved personskader. Siden 1986 har den øvre grensen ved tingskader vært på 1 million kroner.

Eieren eller brukeren av en motorvogn kan ut over dette komme i et personlig skyldansvar, som også i en viss grad er dekket ved trafikkforsikring.

Forsikringsselskapet kan søke noe av sitt utlegg tilbake hos den som eier eller bruker motorvognen, dersom skaden er voldt med vilje, ved grov uaktsomhet eller hvis skaden skyldes påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.

Trafikkforsikringsforeningen er et samarbeidsorgan for de forsikringsselskaper som driver trafikkforsikring i Norge, opprettet 1964.

Foreningen erstatter skader som voldes av ukjente og uforsikrede motorvogner (bilansvarslovens § 10) og skal for øvrig ta seg av forsikringsspørsmål i forbindelse med internasjonal motorvogntrafikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.