Et trådkammer er en partikkeldetektor som måler posisjonen til passerende ladde partikler og fotoner, såkalt ioniserende partikler. De er en videreutvikling av de tidligere gnistkamrene.

Konstruksjon

Et trådkammer er et gassfylt kammer hvor det er spent opp stramme strømledende metalltråder mellom veggene. Trådene er påsatt høy spenning og fungerer som anoder, mens veggene er jordet og fungerer som katoder. En ioniserende partikkel som passerer gjennom kammeret vil slå løs elektriske ladninger fra atomene i gassen. På grunn av den store spenningsforskjellen vil disse raskt trekke mot trådene (eller veggene, avhengig av ladning), og det vil gå en liten strømpuls gjennom tråden. Disse kan registreres av en datamaskin, og avhengig av hvilke tråder som gir utslag kan en se hvordan partikkelen har beveget seg gjennom kammeret.

Utvikling

Det første trådkammeret ble utviklet av Georges Charpak ved CERN i 1968. Han fikk senere Nobelprisen i fysikk for denne oppfinnelsen i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg