Totalrefleksjon er det at lys som treffer grenseflaten til et stoff, ikke går inn i stoffet, men blir fullstendig reflektert. Totalrefleksjon er prinsippet som gjør det mulig å kommunisere med lys via optiske fibre.

Totalrefleksjon kan oppstå når lys går fra et stoff med høyere til et stoff med lavere brytningsindeks, for eksempel fra glass til luft. Lysstrålene brytes da fra innfallsloddet, og brytningsvinkelen blir større enn innfallsvinkelen, men brytningsvinkelen kan ikke bli større enn 90 °. Den innfallsvinkelen som tilsvarer brytningvinkel på 90 ° kalles grensevinkelen.

Ved større innfallsvinkel enn grensevinkelen blir alt lyset kastet tilbake, og vi sier at det blir totalreflektert. Grensevinkelen g finner vi fra Snells lov, og den er gitt av sin g = nb/ni, der ni er brytningsindeksen til stoffet der lyset kommer fra, og nb er brytningsindeksen til stoffet som lyset reflekteres fra.

Ved overgang mellom vann og luft er for eksempel grensevinkelen 48,5 °, mens grensevinkelen for overgang mellom diamant og luft er 23,7 °.

I optiske instrumenter benyttes totalrefleksjon fra baksiden av et prisme for å oppnå fullkommen speiling.

Brytningsindeksen til et stoff kan bestemmes ved å måle grensevinkelen for totalrefleksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.