torvkoks

Artikkelstart

Torvkoks er en type koks som er dannet av torv gjennom forkoksing.

Fremstilling av torvkoks skjer ved at torv gjennomgår en tørrdestillasjon med en temperatur på 400–500 °C. Produktet ble tidligere brukt til metallurgiske formål og fungerte som en erstatning for kull eller trekull, men er ikke lenger i bruk.

Egenskaper

Spesifikk energi til torvkoks er om lag 30 megajoule/kilogram (MJ/kg). Det tilsvarer energien i trekull, men torvkoks har dobbelt så høy energitetthet (cirka 12 MJ/L). Kull har også en spesifikk energi i området 30 MJ/kg, men energitettheten er vesentlig høyere (26–49 MJ/L), noe som gjør den enklere å transportere.

Torvkoks har gode metallurgiske egenskaper og var rimeligere å fremstille enn trekull. En innvending mot torvkoksen var at den var for løs slik at den smuldret sammen under transport. Forsøk på å lage faste briketter ved hjelp av ulike bindemidler strandet på grunn av høye kostnader.

Tidligere anvendelse

Norge har store torvressurser, men lite kull. Torvkoks ble derfor tatt i bruk som erstatning for kull i metallurgisk industri. Den ble også anvendt til smelting av tinn, bly og kobber.

I forbindelse med produksjon av torvkoks ble det også fremstilt ulike biprodukter i form av lette og tyngre oljeprodukter som for eksempel torvtjære. Torvtjære inneholder cirka 30 prosent kreosot. Kreosot brukes til impregnering av blant annet jernbanesviller. De lettere oljeproduktene ble brukt til å lage parafin og gassolje, som ble brukt til belysningsformål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg