Torstein, torstein er en norsk eplesort med opphav i Hardanger rundt 1750, den er sannsynligvis av dansk avstamning. Eplene er middels store og har hvitt, fast, litt seigt kjøtt som noen ganger kan være lite saftig. Sorten er egnet som bordfrukt og har syrlig og god smak uten særlig aroma. 

Eplene er utpregede vinterepler med tykt skall, de modnes i desember og er holdbare frem til mai. Sorten krever en lang og varm sommer for å modnes. Blomstene har pollen av god kvalitet, og sorten pollineres blant annet av sortene fuhr og hvit astrakan. Treet vokser kraftig og danner et nokså stort tre, det bærer epler først etter 7-8 år, og mengden øker jevnt med årene. Sorten får lett frukttrekreft ved mye nedbør og er også utsatt for skurv.

Torstein rød er en eplesort avledet fra torstein i Hardanger rundt 1920, den stammer fra en knoppmutasjon som gir epler med rødere skall.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.