Lanius collurio

Lanius collurio, tornskate. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Lanius collurio

Lanius collurio, tornskate. Foto fra: Glatved, Djursland, Danmark

Tornskate er en fugleart i familien varslere. I Norge hekker tornskata på Østlandet og vest til Agder og Rogaland. Fuglene er trekkfugler og ankommer Norge litt ut i mai, og de fleste trekker sørøstover i begynnelsen av september.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk navn: Red-backed Shrike
Vitenskapelig navn
Lanius collurio
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Tornskata er cirka 17 cm lang, og som hos vanlig varsler har hannen grått hode og overgump, og svart hale. Tornskaten skiller seg imidlertid fra varsler ved at den er mye mindre, og med sin karakteristisk rødbrune rygg og -vinger. Hunnen er brun over hele oversiden, og begge har lys underside. Hannen har dessuten en bred, svart stripe fra nebbet forbi øyet til bakre kinn. Hunnens øyestripe er mer diffus, og ungfuglene ser ut omtrent som hunnen, men gjerne med mer tverrgående streker på undersiden.

Utbredelse

Tornskata holder til i åpent landskap med busker og hekker i det meste av Europa, til Vest-Sibir. I Norge har den en sørøstlig utbredelse og forekommer hovedsakelig fra Østlandet til Agder og Rogaland. Det er også noen få hekkefunn i Vestland fylke. Arten har utvidet sitt hekkeområde i Norge betydelig på 1900-tallet. Den europeiske bestanden er svært stor, 7-14 millioner par, og regnet som stabil.

Levevis

Reiret til tornskata plasseres i en tett busk, og de fem–seks eggene ruges av hunnen i 14–15 dager. Ungene blir flygedyktige cirka 14 dager gamle.

Fuglene lever av insekter, mus, amfibier og småfugl som den ofte spidder på torner og piggtråd. Dialektnavnet briskslakter sikter til fuglenes ernæring, se varslere.

Tornskata er en trekkfugl som overvintrer i det sørøstlige Afrika. Fuglene har et veldig uvanlig trekk der hele hekkebestanden, også de helt sørvestligste populasjonene fra Pyrenéhalvøya, trekker gjennom Midt-Østen på høsten ned til vinterområdene. Tornskatene returnerer over den arabiske halvøy på nordovertrekk igjen på våren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lanius collurio
Tidligere vitenskapelig navn

Lanius collurio collurio

Artsdatabanken-ID
4295
GBIF-ID
7745240

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg