Tornirisk, fugleart i finkefamilien. Størrelse omtrent som kjøttmeis. Den minner om gråsisik, men særlig hannen har mer nøttebrun rygg og dessuten svakere rødfarget bryst og panneflekk og mangler gråsisikens svarte strupeflekk. Hunnen mangler all rødfarge. Begge kjønn har tydelig hvit vingeflekk og mørkt grått nebb. Hekker fra det nordvestlige Afrika til Vest-Sibir og i hele Europa til Sør-Skandinavia. I Norge har den helst tilhold i lavlandets kulturlandskap på Øst- og Sørlandet, og hekker ellers spredt til Helgeland. Reiret plasseres i en busk el.l. De 4–6 eggene ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene blir flygedyktige etter 11–13 dager. Har ofte to kull i året. Trekkfugl som overvintrer fra Sørvest-Europa til Nord-Afrika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.