tornekronesjøstjerne

Tornekronesjøstjerne er en sjøstjerne som er beryktet for sin skade på koraller i tropiske farvann. Det gjelder spesielt Great Barrier Reef langs kysten av Australia, men de er også tallrik ved Filippinene.

Faktaboks

Også kjent som

Acanthaster planci

Tornekronesjøstjerne kan bli 25–35 centimeter lang, og den har opptil 21 armer. De er grå eller brune av farge. Sentralskiven og armene er tett besatt med torner som inneholder giftstoffer. Det er smertefullt for mennesker å berøre dem.

Sjøstjernene spiser levende polypper på korallene. De virker stive, men kan bøye seg rundt korallene. Hvis de blir for tallrike, blir korallene drept. For noen år siden foregikk en sterk formering. Det har hendt på Great Barrier Reef, hvor det i 2015 kunne forekomme over seksti av disse sjøstjernene på ett hektar.

For å motvirke dette, har australske myndigheter utviklet effektive metoder til bekjempelse. Det brukes roboter som injiserer tornekronene med det giftig stoffet natriumbisulfat. Det er dødelig for sjøstjernene, men skader ikke korallene. Sjøstjernene har også naturlige fiender, og kan bli spist av store snegler og av fisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg