Tor med hammeren
Tors kamp mot kjempene. Maleri av Mårten Eskil Winge (1825–1896).
Av /Nationalmuseet, Stockholm.

Tordengud er en religionshistorisk betegnelse på ulike guder som har tilknytning til storm, lyn og torden, og til det livgivende regnet som følger med torden. Slike guder rår gjerne for fruktbarhet, spesielt i forbindelse med åkerbruk. De fremstilles oftest som krigere i sin manndoms fulle kraft, utstyrt med våpen som klubbe, øks eller hammer, og de er kaoskreftenes overvinnere. Et eksempel på dette er Tors kamp mot jotnene i norrøn mytologi. Nettopp dette trekket viser at deres karakter ikke uttømmes i og med tordenen og tilhørende fenomener. De er lovgivere og den ordnede verdens beskyttere og herskere.

Typiske «tordenguder» er, ved siden av Tor, den samiske Horagalles, indernes Indra, israelittenes Jahve, grekernes Zevs og romernes Jupiter. De har ofte inngått ekteskap med en gudinne, «moder Jord», og gudens virilitet og avlekraft blir fremhevet, jamfør de mange erotiske eventyr til Zevs og til Indra. Av og til er de representert ved ulike dyr, for eksempel en okse (Indra, Baal) eller en fugl (nordamerikansk urfolks tordenguder).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg