Et toppmøte er en populærbetegnelse på personlige sammenkomster av statsledere.

I tiden etter 1945 har toppmøter vært et stadig mer fremtredende trekk i internasjonal politikk, både internt i de enkelte organisasjoner og allianser og mellom rivaliserende makter og grupperinger. Toppmøtet i Genève i juli 1955 var det første møtet mellom de «fire store» (USA, Sovjetunionen, Storbritannia og Frankrike) siden Potsdamkonferansen i 1945.

EU utviklet fra og med Haag-møtet i desember 1969 en fast praksis med toppmøter. Denne praksisen er siden er blitt institusjonalisert gjennom Det europeiske råd.

Siden 1975 har sju av de ledende industrimaktene i verden (USA, (Vest-)Tyskland, Japan, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada) hatt årlige toppmøter for å drøfte globale sikkerhetspolitiske og økonomiske spørsmål under navnet G7. I perioden fra 1998 til 2014 deltok også Russland i møtene som da ble omtalt som G8.

Mens betegnelsen «toppmøte» tidligere særlig ble forbeholdt møter mellom statslederne i de største maktene, og spesielt mellom de to supermaktene USA og Sovjetunionen, brukes den nå også om mange andre møter mellom ledere innen politikk, næringsliv, religion og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg