toppklokke

Engtoppklokke på slåtteeng. Kenozero nasjonalpark, Arkhangelsk, Russland.
av . CC BY NC SA 3.0

Toppklokke er en flerårig art i klokkefamilien som ikke er opprinnelig viltvoksende i Norge, men som finnes forvilla noen steder. Arten blir fra 20 til 80 centimeter høy og har håra stengel med mørkegrønne, hjerteforma blad. Blomstene er samla i noen kranser langs stengelen og i en toppstilt hodeforma samling. Blomstene står skrått oppovervendt og er fra to til fire centimeter lange.

Faktaboks

toppklokke

Campanula glomerata ssp. glomerata

Campanula glomerata 'Superba'

Også kjent som

Campanula glomerata ssp. glomerata

Campanula glomerata 'Superba'

I Norge har toppklokke vært dyrka som prydplante svært lenge, kanskje tilbake til 1700-tallet. Plantene er svært hardføre og sprer seg lett, særlig ved klonal vekst, men også ved hjelp av frø.

Det er to former for toppklokke som er kjent i Norge. Underarten engtoppklokke, Campanula glomerata ssp. glomerata, finnes flere steder i Sør-Varanger der den har vært kjent siden andre verdenskrig og trolig kom inn med høy fra Russland. Denne formen ble også funnet i Hurum på 2000-tallet, her trolig kommet med europeisk tømmer. Engtoppklokke har flere samlinger av blomster oppover langs stengelen i tillegg til blomsterhodet i toppen. Engtoppklokke er vurdert til «lav risiko» i Fremmedartslista av 2018.

Den andre formen er prakttoppklokke, Campanula glomerata «Superba», som er den velkjente hagestauda. Denne formen har kun blomster i ei hodeforma samling i toppen av stengelen. Det er ikke kjent hvor denne formen opprinnelig kommer fra. Prakttoppklokke finnes naturalisert i store deler av Norge i gammel kultureng, men også i flere ulike typer skog. Prakttoppklokke er vurdert til «høy risiko» i Fremmedartslista av 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Prakttoppklokke har normalt kun en samling blomster i toppen av stengelen.
Prakttoppklokke i eng av . Gjengitt med tillatelse

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg