topas - mineral

Topas fra Hurum, Vestfold
Topas av . Gjengitt med tillatelse

Topas er et fluorholdig aluminiumsilikat mineral med kjemisk formel Al2SiO4(F,OH)2. Mineralet krystalliserer rombisk og har høy hardhet (8). De fleste topasene er fargeløse til gule, men det finnes også lyseblå, grønnlige og lyserøde. Enkelte gule topaser fra Brasil blir dyprøde til brune ved oppvarming.

Faktaboks

Uttale
topˈas
Etymologi
over latin, fra gresk

Anvendelse og forekomst

Klare varieteter av topas brukes som edelstener, og de beste kommer fra Sri Lanka, Brasil og Russland (Ural). Topas forekommer vesentlig i greisen-bergarter, i granittpegmatitter og i hulrom i granitter og rhyolitter. I Norge forekommer til dels i store krystaller på opptil flere titalls kilo frav enkelte pegmatittganger (Østfold, Iveland, Tørdal, Drag i Tysfjord). Små, klare krystaller er funnet ved Byrud nær Eidsvoll sammen med smaragd; lyseblå krystaller kjennes fra drammensgranitten i Hurum.

Varieteter

Pyrofysalitt er en gulhvit, ugjennomsiktig topas som bl.a. finnes på Modum og i Sverige. Pyknitt er en stenglig form som særlig er kjent fra kassiteritt (tinnstein) forekomster i Böhmen, Tsjekkia.

Kjemisk formel

Al2SiO4(F,OH)2

Hardhet

8

Densitet

3,4-3,6 g/cm3

Krystalliserer

Rombisk

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg