Toleransegrense er et uttrykk for de maksimale rester av plantevernmidler, inkludert omdanningsprodukter, som kan tillates i forskjellige matvarer. Tallverdien angis i mg/kg. Verdiene fastsettes blant annet på grunnlag av akseptabelt daglig inntak, og i hvilken grad de ulike matvarer inngår i kostholdet. Toleransegrensene utarbeides av FAO (Verdens matvareorganisasjon) og WHO (Verdens helseorganisasjon).

Faktaboks

Uttale
-ˈangse-
Også kjent som

engelsk Codex Maximum Residue Limit

Akseptabelt daglig inntak (ADI) baserer seg på den høyeste dose av et plantevernmiddelet som ikke gir utslag i den mest følsomme dyreart, dividert med en sikkerhetsfaktor, som regel 100. I beregningen tas også hensyn til konsumenter blant befolkningen med høyt dagsinntak, og det forutsettes at alle produkter inneholder maksimale restverdier, noe som neppe er tilfelle i praksis. Det tas ikke hensyn til at rester av mange pesticider og plantevernmidler reduseres under lagring av produktene og under tilberedning av maten.

Norske grenseverdier er harmonisert med dem som gjelder i EU. Toleransegrenser danner grunnlaget for fastsettelse av offentlige behandlingsfrister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg