toleransegrense

Toleransegrense, begrep knyttet til bl.a. pesticider, herunder kjemiske plantevernmidler. Toleransegrenser, som utarbeides av FAO (Verdens matvareorganisasjon) og WHO (Verdens helseorganisasjon), gir uttrykk for de maksimale rester av midlene, inkludert omdanningsprodukter, som kan tillates i forskjellige matvarer (Codex Maximum Residue Limit). Tallverdien for toleransegrenser angis i mg/kg. Verdiene fastsettes bl.a. på grunnlag av akseptabelt daglig inntak, og i hvilken grad de ulike matvarer inngår i kostholdet.

Faktaboks

Uttale
-ˈangse-

Akseptabelt daglig inntak (ADI) baserer seg på den høyeste dose av et pesticid eller plantevernmiddel som ikke gir utslag i den mest følsomme dyreart, dividert med en sikkerhetsfaktor, som regel 100. I beregningen tas også hensyn til konsumenter blant befolkningen med høyt dagsinntak, og det forutsettes at alle produkter inneholder maksimale restverdier, noe som neppe er tilfelle i praksis. Det tas ikke hensyn til at rester av mange pesticider og plantevernmidler reduseres under lagring av produktene og under tilberedning av maten. Norske grenseverdier er harmonisert med dem som gjelder i EU. Toleransegrenser danner grunnlaget for fastsettelse av offentlige behandlingsfrister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg