Toise er en gammel fransk lengdeenhet, som kan sammenlignes med norsk favn og den tyske enheten klafter. I Portugal heter enheten toesa og i Italia tesa. Symbolet for toise er T.

Faktaboks

Uttale
twa:z

Enheten har gjennom historien variert noe fra region til region, både i størrelse og betegnelse. I det 17. århundre fikk enheten Toise de Paris en viktig betydning i vitenskapen og i den franske hovedstaden, og fastsatt til:

Inntil 1812 ble én toise regnet for å tilsvare 1,949 meter.

Den franske standard for lengde på 1600- og 1700-tallet, Toise du Chatelet, var målt inn i trappen på festningstårnet Grand Chatelet i Paris, men var ved slutten av 1700-tallet så nedslitt og rustet at den ble erstattet av den nye normalen Toise de Perou. Denne ble brukt ved gradmålingen som ble lagt til grunn for bestemmelsen av Arkivmeteren i 1799.

Frankrike innførte metersystemet i 1799. I en overgangsperiode (1812–39), hvor de gamle enhetene ble tilordnet de metriske, var én toise satt lik 2 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg