tofargekjuke

Tofargekjuke (Gloeoporus dichrous) er en art sopp. Det er en poresopp, hvor sporene dannes i et porelag på undersiden av hatten.

Beskrivelse

Fruktlegemet, selve soppen, er hylle- til muslingformet, til dels taksittende med mange hatte over et sterkt nedløpende porelag. Fruktlegemet er opptil 4 cm bredt, 1‑8 cm langt og 1‑5 mm tykt.

Porelaget kan dekke større flater på opptil 10 cm i diameter og da ofte med en steril kant mot substratet. Porelaget er 1‑2 mm tykt, mørkt rødt til rødbrunt og seigt gelatinøst, slik at det i frisk tilstand eller på oppbløtte eksemplarer lett lar seg skrape av med en negl eller kniv. Poreåpningene er runde, 4 til 6 per millimeter, mens hattkjøttet er hvitt og 1-2 millimeter tykt.

Voksested

Arten vokser på døde løvtrær, særlig bjørk og ofte ved eller på kreftkjuke, og er kjent fra hele landet nord til Porsanger i Finnmark. Den er en kosmopolitt, men er langt sjeldnere i tropene enn i den boreale og tempererte sonen.

Det gelatinøse dyprøde porelaget i kontrast til den hvite, finhårete hatten er meget karakteristisk og gjør tofargekjuka til en lett kjennelig art.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg