Tjenestelovbrudd er visse grovere straffbare handlinger begått av offentlig tjenesteperson under misbruk av den makt eller innflytelse den offentlige stillingen medfører.

Dette er omhandlet i straffelovens § 171-173, som generelt fastsetter straff for tjenestefeil i form av grove brudd på tjenesteplikter og for myndighetsmisbruk i egen vinning eller som påfører andre leilighetstap som frihetsberøvelse eller som har annen ulempe eller skade til følge.

Straffene er gjennomgående meget strenge, og har en strafferamme på seks års fengsel i tillegg til muligheten for tap av tjenesten som rettighetstap etter straffelovens § 29.

En form for tjenesteforbrytelse som er regulert særskilt er korrupsjon. Dette straffes med fengsel i inntil 10 år.

En særskilt art av tjenesteforbrytelser er straffbart forhold som medlemmer av statsrådet, Høyesterett eller Stortinget som sådanne gjør seg skyldige i, og som i henhold til Grunnlovens § 86 behandles ved riksrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg