Tittel er en betegnelse som tillegges en person for å angi vedkommendes særlige rang og verdighet, for eksempel ulike akademiske grader (se candidatus, doktorgrad, magistergrad). Tittel blir også brukt om stillingsbetegnelser (direktør, professor, byråsjef og lignende) innenfor en bedrift, institusjon eller organisasjon.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘innskrift, påskrift’

Tittel brukes også om rang som mester i en sportsgren (tittelforsvarer, tittelkamp).

Historie

I Danmark-Norge var det under eneveldet (1660–1814) alminnelig å la personer «kjøpe» en rådstittel (kanselliråd, justisråd og lignende) uten at det til denne var knyttet noe embete eller noen funksjon ved hoff eller embetsverk. Innehavere av slike titler «kom i rangen», og medlemmer av de tre øverste rangklasser ble oppfattet som adelige (rangadel).

I Norge opphørte slik bruk av tittelvesenet i det vesentlige etter 1814, idet Grunnlovens § 23 forbyr Kongen å meddele annen rang og tittel enn den ethvert embete medfører. Om statens embetsmenn bestemmer den nevnte grunnlovsparagraf at de, etter å være avskjediget i nåde, beholder sine embeters tittel og rang; dette gjelder imidlertid ikke statsrådets medlemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg