tiosulfater

Artikkelstart

Tiosulfater, navn på tiosvovelsyrens salter og estere. Tiosulfationet, S2O32-, har samme struktur som et sulfation, SO42-. men ett oksygenatom er erstattet med et svovelatom (forstavelsen tio- betyr svovel).

Faktaboks

Uttale
tiosulfˈater

De to svovelatomene i tiosulfationet har vesentlig forskjellige egenskaper. Svovelatomet som erstatter et oksygenatom oppfører seg mer som et sulfidion, S2-.

Tiosulfatene kan fremstilles ved å koke svovel i en løsning av natriumsulfitt:

SO32-(aq) + S(s) → S2O32-(aq)

Ved tilsetning av syre til en løsning av tiosulfater i vann spaltes tiosulfationene og det dannes svovel og svoveldioksid:

S2O32−(aq) + 2H3O+(aq) → SO2(g) + S(s) + 3H2O(l)

d-metallene, især sølv, danner stabile komplekser med tiosulfationer. Av den grunn ble tidligere natrium- eller ammoniumtiosulfat (fiksersalt) brukt for å fjerne ureagert sølvbromid fra en belyst film.

Tiosulfationer blir av jod og andre oksidasjonsmidler oksidert til tetrationationer:

2S2O32(aq) + I2(aq) → S4O62(aq) + 2I(aq)

Denne reaksjonen ligger til grunn for bruk av tiosulfat i jodometri.

Tiosulfat oksideres til sulfat av sterke oksidasjonsmidler som klor. Tiosulfat brukes derfor som «antiklor» for fjerning av rester av klor etter bleking.

I små mengder forekommer tiosulfater i menneske- og dyrevev . F. eks. urin inneholder gjennomsnittlig 3,6–10,0 mg tiosulfat/100 ml urin.

Kommentarer (2)

skrev Judith Eknes

Hei Er på jakt etter informasjon om Tiosulfat i urin i forbindelse med H2S - forgiftning. Har forstått at forhøya Tiosulfat er einaste målbare indikasjon på langvarig H2S -påvikning. Vil ein person kunne sjå/ lukte/ føle dersom det er forhøya verdier på grunn av H2S ? Eg tenker på f.eks eksem/ etsende egenskaper? Og vil ein evt. Forhøyelse merkbart påvike kroppen? Og korleis er det med hunder? Vil dei også få forhøya tiosulfater av H2S-påvirkning over tid?

svarte Bjørn Pedersen

Dette er utenfor mitt kompetanseområde, men jeg vil tro tiosulfat ikke vil kunne luktes. H2S derimot kan luktes i meget små mengder, Men om mengden blir større, lukter man det ikke lenger. Mvh Bjørn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg