Tinputz er en folkegruppe i den nordlige delen av øya Bougainville, en av Salomonøyene, i Papua Ny-Guinea. Gruppa ble tidligere ofte kalt kurtatchi etter en landsby som er kjent fra antropologiske undersøkelser i 1930-årene. Språket tinputz er austronesisk.

Faktaboks

Også kjent som

buka, wasio, kurtatchi

Det er tegn på at området har vært bebodd i 28 000 år, men austronesiske språk har neppe vært talt i mer enn 3000 år. Tradisjonelt har tinputz holdt til i små, inngjerdede landsbyer på klipper langs kysten med mannshuset, brukt til årelange innvielsesseremonier for gutter, som den største bygningen. Svedjejordbruk var hovednæring, med taro, kokosnøtter, søtpoteter og, i økende grad, kakao. Mennene drev fiske, og var også kjent som kanobyggere.

Katolske misjonærer etablerte seg i 1902, metodister og syvendedagsadventister etter 1945. I dag står Metodistkirken særlig sterkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg