Timoteifluer er to arter av tovinger i familien Scathophagidae, Nanna armillata og Nanna flavipes. Deres vertsplante er timotei.

Faktaboks

Uttale
timotˈeifluer
Også kjent som
Nanna armillata, Nanna flavipes

Beskrivelse

De voksne timoteifluene er 4–6 millimeter lange og har en gråsvart kropp. Det finnes to arter av timoteifluer, disse kan skilles fra hverandre ved hjelp av fargen de har på beina. Nanna flavipes har gule bein med en stripe utvendig på låret på forreste beinpar. Lårene til Nanna armillata er svarte, men med et rødgult bånd nederst.

Eggene er hvite og omtrent 1 millimeter lange. Larvene er gule, fotløse og blir opptil 6–7 millimeter lange.

Levevis

Timoteifluer er i aktivitet i omtrent en måned på forsommeren som voksne fluer og larver. Resten av året tilbringer de som pupper i jorda. Eggene legges enkeltvis på det øverste eller nest øverste bladet. Larvene klekker mellom fem til åtte dager etter at egget er lagt. Rett etter klekking oppsøker larvene akset i bladsliren. Larvene lever innenfor bladskjeden, hvor de gnager striper eller gnager av hele partier av akset før aksskyting.

Utbredelse

Begge artene av timoteifluene er utbredt over hele landet, opp til 1000 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg