tilstandsrapport (bygning)

Artikkelstart

En tilstandsrapport er en rapport om en bygnings vedlikeholdsmessige stand. Rapporten skal beskrive bygningens tilstand, herunder mangler og svekkelser.

Beskrivelse

Formål

En tilstandsrapport skiller seg fra en verdi- og lånetakst i det grunnleggende formålet: Tilstandsrapporter har som formål å beskrive en bygnings tekniske (i all hovedsak: fysiske) tilstand, mens verdi- og lånetakster har som formål å fastsette verdien på en bygning. Det er likevel en sammenheng mellom dokumenttypene ved at bygningens tekniske tilstand er én av flere parametre som inngår ved fastsettelsen av bygningens verdi.

Tilstandsanalyse

En tilstandsanalyse av en bygning, som leder frem til en tilstandsrapport, er vanligvis utført i henhold til Norsk Standard 3424 (NS 3424:2012). For tilstandsanalyser av boliger finnes det en egen standard, NS 3600:2018. En tilstandsanalyse kan foretas på tre ulike analysenivåer (nivå 1–3), som har ulik grundighet og dybde. På nivå 1 foretas bare tilstandsregistering bestående av visuelle observasjoner og enkle målinger (om nødvendig), mens det på nivå 3 kan være tale om destruktive inngrep i bygningen og undersøkelser i laboratorium.

Utfører

Det er ingen lovfestede krav til hvem som kan avgi en tilstandsrapport. De fleste tilstandsrapporter avgis imidlertid av medlemmene i ett av de to takstforbundene (Norsk Takst eller Byggmestrenes Takseringsforbund).

Utforming

Det finnes ingen lovfestede krav til hvordan en tilstandsrapport skal se ut, og hva den skal inneholde. Heller ikke er det påbudt å følge anbefalingene som ligger i NS 3424:2012 eller NS 3600:2018. En standardisering i kravene til innholdet i rapportene følger imidlertid av at medlemmene i takstforbundene kun avgir tilstandsrapporter på et ferdig fastsatt skjematur (ved omsetning av boliger: Boligsalgsrapport for medlemmene av Norsk Takst, Boligtilstandsrapport for medlemmene av Byggmestrenes Takseringsforbund).

Boligsalgsrapporter og Boligtilstandsrapporter er altså ulike varianter av tilstandsrapporter som benyttes ved omsetning av boliger.

Krav om tilstandsrapport

Det eksisterer ingen lovfestede krav om bruk av tilstandsrapporter ved omsetning av boliger. Dette vil likevel langt på vei skje når endringene i avhendingsloven som ble vedtatt i 2019 trer i kraft (formodentlig 1. juli 2021).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg