Hvorvidt vi vil hjelpe et annet menneske i behov av hjelp kan avhenge av om vi er alene om å se situasjonen eller ikke. Dersom mange ser samme hjelptrengende situasjon spres ansvaret og vi kan også lett omtolke situasjonen til å passe med egen og andres passivitet.
/Shutterstock.

Tilskuereffekten beskriver det at sannsynligheten for at man vil hjelpe noen reduseres hvis det er andre til stede i situasjonen.

Faktaboks

Etymologi
Fra engelsk bystander effect

Effekten ble først påvist i 1968 av de amerikanske sosialpsykologene John Darley (1938–2018) og Bibb Latané (født 1937). De tok utgangspunkt i en hendelse noen år tidligere, der en kvinne var blitt drept utenfor sitt hjem med mange naboer som passive vitner. Kvinnen kjempet mot sin morder i godt og vel en halv time, men fikk likevel ikke hjelp, og ingen tilkalte politiet. Darley og Latané gjennomførte en rekke studier av hvordan andres nærvær påvirker vår tilbøyelighet til å hjelpe andre, og fant at tilskuereffekten har å gjøre med spredning av ansvar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg