Tillitsskapende tiltak, (engelsk: confidence-building measures), i konfliktløsningsarbeid, særlig internasjonalt eller mellom fiendtligsinnede grupper: ordninger som har til hensikt å skape eller øke tillit mellom de berørte partene når utgangspunktet er en sterk mistillit og gammelt fiendskap. 

Mellom væpnede grupper kan tillitsskapende tiltak gå ut på å overlate en viss mengde våpen til en nøytral tredjepart, eller å la en tredjepart som begge aksepterer få inspisere våpenlagre. Ofte kan innledende tillitsskapende tiltak være å utveksle informasjon som man tidligere har vært redd for å utlevere til motparten.

Tillitsskapende tiltak ble utviklet mellom supermaktene under Den kalde krigen i tilknytning til rustningskontroll og nedrustning, særlig den første Prøvestansavtalen (1963), den første SALT-avtalen (1972),  Helsinki-erklæringen (1975) og INF-avtalen (1987). Arbeidet i Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa og senere i OSSE har tillitsskapende tiltak som en av sine hjørnestener.

Tillitsskapende tiltak har også inngått i Oslo-avtalen mellom Israel og Palestina (1993), fredsavtalene i Nord-Irland og i arbeidet med konfliktløsning for Guatemala, Sri Lanka, og Baskerland i Spania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.