Tillitsskapende tiltak er tiltak som brukes i konfliktløsningsarbeid, særlig internasjonalt eller mellom fiendtligsinnede grupper, som har til hensikt å skape eller øke tillit mellom de berørte partene når utgangspunktet er en sterk mistillit og gammelt fiendskap.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: confidence-building measures

Mellom væpnede grupper kan tillitsskapende tiltak gå ut på å overlate en viss mengde våpen til en nøytral tredjepart, eller å la en tredjepart som begge aksepterer få inspisere våpenlagre. Ofte kan innledende tillitsskapende tiltak være å utveksle informasjon som man tidligere har vært redd for å utlevere til motparten.

Tillitsskapende tiltak ble utviklet mellom supermaktene under Den kalde krigen i tilknytning til rustningskontroll og nedrustning, særlig den første Prøvestansavtalen (1963), den første SALT-avtalen (1972), Helsinki-erklæringen (1975) og INF-avtalen (1987). Arbeidet i Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa og senere i OSSE har tillitsskapende tiltak som en av sine hjørnestener.

Tillitsskapende tiltak har også inngått i Oslo-avtalen mellom Israel og Palestina (1993), fredsavtalene i Nord-Irland og i arbeidet med konfliktløsning for Guatemala, Sri Lanka, og Baskerland i Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg