Tillitsskapende tiltak er tiltak som brukes i konfliktløsningsarbeid, særlig internasjonalt eller mellom fiendtligsinnede grupper, som har til hensikt å skape eller øke tillit mellom de berørte partene når utgangspunktet er en sterk mistillit og gammelt fiendskap.
Faktaboks
- Også kjent som
-
engelsk: confidence-building measures
Mellom væpnede grupper kan tillitsskapende tiltak gå ut på å overlate en viss mengde våpen til en nøytral tredjepart, eller å la en tredjepart som begge aksepterer få inspisere våpenlagre. Ofte kan innledende tillitsskapende tiltak være å utveksle informasjon som man tidligere har vært redd for å utlevere til motparten.
Tillitsskapende tiltak ble utviklet mellom supermaktene under Den kalde krigen i tilknytning til rustningskontroll og nedrustning, særlig den første Prøvestansavtalen (1963), den første SALT-avtalen (1972), Helsinki-erklæringen (1975) og INF-avtalen (1987). Arbeidet i Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa og senere i OSSE har tillitsskapende tiltak som en av sine hjørnestener.
Tillitsskapende tiltak har også inngått i Oslo-avtalen mellom Israel og Palestina (1993), fredsavtalene i Nord-Irland og i arbeidet med konfliktløsning for Guatemala, Sri Lanka, og Baskerland i Spania.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.