tilleggspensjon

Tilleggspensjon, del av folketrygdens alderspensjon (gammelt opptjeningssystem), som ytes til etterlatte- og alderspensjonister avhengig av opptjente pensjonspoeng og dermed av den tidligere inntekten som yrkesaktiv.

For å få rett til tilleggspensjon kreves det en inntekt over grunnbeløpet i minst tre år av trygdetiden før pensjonsalder (poengår). For maksimal tilleggspensjon kreves 40 poengår. Fra 1992 ble opptjeningsprosenten senket fra 45 til 42 prosent, og slik at systemet sikter mot å erstatte 42 prosent av den tidligere inntekten. Man opptjener fulle tilleggspensjonsrettigheter for inntekter mellom 1 og 6 ganger grunnbeløpet, mens inntekt mellom 6 og 12 ganger grunnbeløpet bare medregnes med 1/3. Ved beregning av tilleggspensjon legges de 20 beste opptjeningsårene til grunn.

Tilleggspensjon kommer i tillegg til grunnpensjon som alle alderspensjonister har krav på og et eventuelt særtillegg som gis til alderspensjonister med liten eller ingen opptjent tilleggspensjon.

I ny alderspensjon i folketrygden er oppdelingen i grunnpensjon, tilleggspensjon og særtillegg erstattet av en todeling i opptjent pensjon og garantipensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg