Tilleggspensjon, del av folketrygdens alderspensjon (gammelt opptjeningssystem), som ytes til etterlatte- og alderspensjonister avhengig av opptjente pensjonspoeng og dermed av den tidligere inntekten som yrkesaktiv.

For å få rett til tilleggspensjon kreves det en inntekt over grunnbeløpet i minst tre år av trygdetiden før pensjonsalder (poengår). For maksimal tilleggspensjon kreves 40 poengår. Fra 1992 ble opptjeningsprosenten senket fra 45 til 42 prosent, og slik at systemet sikter mot å erstatte 42 prosent av den tidligere inntekten. Man opptjener fulle tilleggspensjonsrettigheter for inntekter mellom 1 og 6 ganger grunnbeløpet, mens inntekt mellom 6 og 12 ganger grunnbeløpet bare medregnes med 1/3. Ved beregning av tilleggspensjon legges de 20 beste opptjeningsårene til grunn.

Tilleggspensjon kommer i tillegg til grunnpensjon som alle alderspensjonister har krav på og et eventuelt særtillegg som gis til alderspensjonister med liten eller ingen opptjent tilleggspensjon.

I ny alderspensjon i folketrygden er oppdelingen i grunnpensjon, tilleggspensjon og særtillegg erstattet av en todeling i opptjent pensjon og garantipensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg