Åpen ventil

Tilbakeslagsventil som kuleventil. Trykket nedenfra presser kula opp og åpner ventilen.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Lukket ventil

Tilbakeslagsventil som kuleventil. Tyngdekraften, sammen med fjæra, trekker kula ned og stenger ventilen.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tilbakeslagsventil er en type ventil som sørger for at et fluid (gass eller væske) i et rørsystem bare kan strømme i én retning, og dermed hindre tilbakestrøm.

Faktaboks

Uttale
ventˈil
Etymologi
av italiensk ventile ‘sluse’, til latin ventus ‘vind’

En viktig anvendelse av tilbakeslagsventil er å sikre at avløpsvann fra en bygning bare renner én vei i avløpsrøret, nemlig bort fra bygningen. Ventiler i bildekk og sykkelslanger er også eksempler på tilbakeslagsventil. Luft presses inn i slangen, men ventilen hindrer at den slippes ut.

Tilbakeslagsventilen er laget slik at det er trykket fra fluidet som åpner og lukker ventilen. I sin enkleste form brukes en klaff eller kule (kuleventil) til å indre tilbakeslaget.

Klaffen er laget av et hardt og sterkt materiale. Ved å hengsle den på den siden, vil den vippe opp når strømmen går i «riktig» retning, og lukke seg når strømmen snus. Når ventilen er vertikalt montert, kan det være tyngdekraften som trekker klaffen tilbake, eventuelt supplert med en fjærmekanisme.

Med bruk av kule er ventilen ofte vertikalt montert. Kulen hviler på en traktformet åpning i røret, og blir presset opp når strømmen går opp, men går tilbake i lukket stilling når presset uteblir og dermed stenger for traktåpningen om strømmen skulle snu. Kulen kan eventuelt bli holdt på plass av en fjær (se figur).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg