Colchicum autumnale

Colchicum autumnale, tidløs. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Colchicum autumnale

Colchicum autumnale, tidløs. Foto fra: Randers, Danmark

Tidløs er en planteslekt i tidløsfamilien med 65 arter i Europa og Vest-Asia. Den blir ofte dyrket for blomstenes skyld.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Colchicum
Beskrevet av
Carl von Linné

Planter i familien har løklignende, underjordisk knoll og smale blad. De krokuslignende blomstene kommer først frem når bladene er visnet, gjerne om høsten. Alle Colchicum-arter er giftige og inneholder colchicin. Frøene brukes til legemidler og i planteforedling.

Vanligst dyrket i Norge er tidløs (latinsk navn Colchicum autumnale), som blir 15–20 centimeter høy og har 3–4 lange, smale blad som visner tidlig på sommeren. Senhøstes kommer 1–6 fiolette eller hvite blomster.

Flere andre arter dyrkes som hageplanter: Prakttidløs (latinsk navn: Colchicum speciosum) har rosafiolette blomster. Vårtidløs (latinsk navn: Bulbocodium vernum) er liten, med rødfiolette og blomster tidlig om våren. Hybridtidløs (latinsk navn: Colchicum hybridum) finnes i flere ulike fargevarianter, men er gjerne mørkere rød enn de før nevnte.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Colchicum
Artsdatabanken-ID
99571
GBIF-ID
2739608

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg