Tidevannsbølger er havbølger som henger sammen med tidevannet, og kjennetegnes ved den uavlatelige vekslingen mellom flo og fjære som vi ser langs kysten.

Tidevannsbølgene har en meget stor bølgelengde på over 1000 kilometer. Selv om tidevannsbølgene er høyest nær kysten, er hele havet påvirket av tidevannet.

Egenskaper

Tidevannsbølgene består av mange bølger med ulike perioder. Viktigst er den bølgen med periode på omtrent 12,5 timer som skyldes månen.

Alle de ulike tidevannsbølgene beveger seg med samme fart. Fordi bølgelengden er mye større enn havdypet, avhenger tidevannsbølgenes forplantningshastighet bare av dypet. Jo dypere hav, jo raskere går bølgen.

Formelen for hastigheten kan settes opp slik:

\( c = \sqrt{gh} \)

Her er c forplantningshastigheten, g er tyngdens akselerasjon og h er dypet. √ står for kvadratrot.

På grunn av de vekslende dybdeforhold og den kompliserte formen på kontinentenes kyster blir tidevannsbølgenes forløp over verdenshavene meget innviklet. Jordrotasjonen kompliserer fenomenet ytterligere. Likevel er tidevannsbølgene langt mer forutsigbare enn andre overflatebølger på havet.

Seiche

I enkelte områder og i havbukter og fjorder kan det utvikles stående bølger (se seiche). Dette er for eksempel tilfelle i norske fjorder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg