tibetrev

Artikkelstart

Tibetrev er et rovdyr i hundefamilien som finnes i fjellområder over 2500 meter over havet, de fleste bor på Tibetplatået i Sentral-Asia.

Faktaboks

Også kjent som

Vulpes ferrilata

Tibetansk sandrev

Beskrivelse

Tibetreven er tettbygd og har lang, myk pels. Pelsen er sandfarget på ryggen og bena, og grå på flankene og halen. Brystpartiet og haletippen er hvite. Kroppslengden varier mellom 50 og 70 cm og vekten til et voksent dyr ligger rundt 4–5 kg. Arten har et karakteristisk firkantet hode med lang spiss snute, kraftige pelskledte kjaker og små trekantede ører.

Levevis

Tibetreven finnes hovedsaklig på gresskledde høysletter der dens favoriserte byttedyr er pipeharen (pika). Forekomsten av rever henger tett sammen med forekomsten av pipeharer, men andre små pattedyr samt firfisler og åtsler kan også inngå i dietten. Tibetreven kan følge brunbjørner (Ursus arctos) som graver opp pipeharehi for så å fange dyr som legger på flukt. Den lever stort sett alene (solitært), men familiegrupper forekommer. Arten er ikke territoriell og flere individer kan dele leve- og jaktområder. Tibetreven har høyest aktivitetsnivå tidlig om morgenen, i grålysningen, og i skumringen. Den tilbringer ellers mesteparten av tiden hvilende i groper eller huler.

Utbredelse

Arten finner i fjellområder i Kina, India (Ladakh), Nepal og Tibet. Forekomst i Bhutan er usikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg